Tuo lause (totta kai hiukan eri muodossa, eri X:llä ja hiukan sovellettuna yksilön omaan arkeen), on todennäköisesti tappanut enemmän terveyttä, hyvinvointia sekä omannäköistä elämää parantavia toiminta-ajatuksia kuin yksikään muu lause. Tai sehän ei ole pelkkä lause, vaan se on yksilön tämän hetken näkemys omasta arjesta ja mahdollisuuksista.
Ja hyvin useinhan se on ihan totta. Kaikillahan on nykyään arki täynnä.
Jos katsoo vaikka minun arkea, joka koostuu kolmen harrastavan lapsen kuskailusta vaimon kanssa, normaalin lapsiperhearjen myllytyksestä (varsinkin vuosittainen mahatauti-sesonki on aina mielenkiintoinen), omakotitalon ylläpitämisestä, päätoimisesta AMK-kouluttajan hommasta sekä sivutoimisen valmennusyrittäjyyden pyörittämisestä, ei arjesta juurikaan löydy vapaata aikaa.
Jos sanot, että sinulla ei ole aikaa, usko minua, tiedän miltä se tuntuu.
Näin ollen, jos tarkastelet tulevaisuuden mahdollisuuksia, toiveita tai tavoitteita nykyresurssien mukaan, on tilanne hyvin usein aika synkkä.
"Tekisin X, mutta kun ei ole aikaa.."
Tehdäänpäs harjoitus:
Mietippä joku sinulle hyvin tärkeä henkilö.
Hyvä.
Nyt sitten kuvittele sinulle normaali kiireinen päivä, jossa ei vaan ole aikaa. Oikein kunnon arjen myllytys! Kuvittele, että kesken päivän sinulle tulee puhelinsoitto, jossa kerrotaan läheisellesi sattuneen jotain todella vakavaa. Niin vakavaa, että sinun olisi hyvä olla paikalla.
Sinähän ilmestyt paikalle, noin 110% varmuudella. Kyseessä on kuitenkin sinulle hyvin merkityksellinen henkilö jonka hyvinvointi on sinulle erittäin tärkeä. Mutta miten tämä on mahdollista, koska sinun päiväsihän oli täynnä? Ei siellä ollut aikaa siirtyä muualle?
Vastaus on hyvin yksinkertainen.
Kyseinen tapahtuma kyselemättä, automaattisesti sekä väistämättä teki arvovalinnat sinun puolestasi. Arvovalinnat, jotka määrittelivät tärkeysjärjestyksen, jonka mukaan käytössä olevia resursseja hyödynnettiin. Toisin sanoen, arvovalintojen mukaan aikaa siirtymiselle ei etsitty tai odotettu, sitä tehtiin.
Tämä esimerkki on muuten suoraan minun arjestani, kun kesken opetuksen (onneksi puhelin oli jäänyt päälle) sain soiton, että nuorimmainen lapsemme oli päiväkodissa tippunut pihatelineeltä niskoilleen menettäen tajuntansa ja oli matkalla ambulanssilla päivystykseen. Vaikka kyseinen päivä oli superkiireinen ja TÄYNNÄ, jostain kumman syystä olin 7 minuutin päästä päivystyksen ovella ottamassa ambulanssia vastaan.
Joten, kaikilla on arki täynnä, tämä jo käytiin läpi.
Mutta kyse onkin siitä, mistä se on täyttynyt ja kuinka tärkeää se on sinulle.
Otetaampa ensin helpot tilastot alta pois:
- Vuonna 2023 suomalaiset viettivät median (eri alustat) parissa 10h päivässä. Kyllä, luit oikein.
- Tästä 3h 31 minuuttia oli television ääressä
- Sosiaalisen median käyttö riippuu ikäryhmästä, mutta luulen, että tuosta jäljelle jääneestä ajasta se edustaa suurinta osaa
Sitten se vaikempi osuus:
- Mitkä asiat elämässä ja arjessa ovat sinulle oikeasti tärkeitä?
- Mitkä asiat voivat olla mukavia, mutta eivät niin tärkeitä kuin ylläolevat?
- Näin ollen, mille asioille sinun pitää arjessasi sanoa "EI", jotta voit tehdä enemmän sinulle oikeasti tärkeitä asioita?
Tämä on omien arvojen pohtimista. Tämä on itselle merkityksellisten asioiden kirkastamista. Tämä on oman näköisen elämän miettimistä. Ja usko minua, nykyisessä hyperstimuloivassa maailmassa, jossa aikamme nerokkaimpia ihmisiä on palkattu suunnittelemaan mahdollisimman koukuttavia palveluita, tämä on yksinkertaista sanoa, muttei missään nimessä helppoa tehdä.
Mutta tämä on se vaatimus sille, että pystyt tekemään aikaa sinulle tärkeille asioille. Sinun pitää tietää mihin haluat panostaa ja sen jälkeen tarkastella, kuinka nykyarkea pitää muuttaa, jotta toimintaan vaadittavia resursseja syntyy. Jos sinä et suunnittele mihin panostat ja mihin et, joku muu tekee sen sinun puolesta.
Ja mikä ikinä tuo taho onkaan.....sillä ei ole sinun hyvinvointi TOP-10 tavoitteissa.
Palataampa hetkeksi minun arkeen, joka on täynnä. Silti:
- Meillä on vaimon kanssa yhteistä aikaa ja viikottaiset treffit
- Tehdään lasten kanssa yhteisiä juttuja
- Treenaan keskimäärin 3-4 kertaa viikossa
- Ouran mukaan vuoden nukkumiskeskiarvoni on 7,5h/yö
- Aloitin juuri uuden harrastuksen (varsinkin tästä olen tosi innoissani)
En tuo näitä esille paukutellakseni henkseleitäni, vaan esimerkkinä, että vaikka arki olisi täynnä, sinne pystyy tekemään aikaa itselle merkityksellisille asioille! Ei tosin aina niin paljon kuin haluaa, mutta aina jotain.
Ja miten tämä onnistuu?
1. Selvitä, niin kuin aikuisten oikeasti, mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä.
2. Näiden pohjalta päätä, mitkä sinun arjessasi eivät ole siellä TOP-5:ssä ja sano niille brutaalisti "EI" tai ainakin vähennä radikaalisti
3. Ja kyllä, tämä on se kaikkein vaikein osuus
4. Ja kyllä x 2, tämä on pakko tehdä
5. Täytä tuo vapautunut aika sinulle oikeasti merkityksellisillä asioilla
6. Ja otetaampas vielä kolmas "kyllä": Tämä vaatii miettimistä, pohtimista ja suunnittelua
Minulla tämä on tarkoittanut arjessa mm. että:
- Joudun jatkuvasti suunnittelemaan kuinka tällainen arki pyörii
- En käy viikonloppuisin, tai oikeastaan juuri koskaan, "ulkona"
- En ole juonut alkoholia 15 vuoteen (olin sen verran tenukeppi nuorempana, että en edes uskalla arvioida kuinka paljon elämästäni tuhlasin krapulassa)
- Ystäväpiirini on kaventunut merkittävästi
- En katso televisiota muuten kuin uutiset, joskus urheilua ja perjantai-leffatreffeillä vaimon kanssa
- Rakensin kotiin kotisalin, jotta ehdin treenata (tai no, rakentaminen/varustelu on kestänyt yli 14 vuotta ja jatkuu edelleen)
HUOM!!! Tämä on minun lista ja minun "uhraukset", älä missään nimessä kopioi niitä. Sinulle suuri määrä ystäviä voi olla se juttu. Sinulle sosiaalinen elämä voi olla elämän suola. Sinulle Netflix voi olla todellisuuspakoa parhaimmillaan.
Sinun lista, sinulle tärkeät sekä poisjätettävät asiat löytyvät sinun sisältäsi. Ja sinun pitää ne etsiä.
Koska jos et etsi, niin...
"Tekisin X, mutta kun ei ole aikaa.."
Vääntö jatkuu,
Jos tarvitset päivittäisen motivaatiomuistutuksen, ota päivittäinen OEO-podcast seurantaan youtubessa
Kun olet valmis ottamaan talouden, arjen sekä elämäsi haltuun, voit kokeilla valmennustani ensimmäiset 30 päivää 10 eurolla!