LUE: Tehokkain tapa edetä muutoksessa..

Tämä kirjoitus on joka lauantai ilmestyvästä Kohti Omistajuutta viikkoartikkelista, joka on Suomen paras lähde käytännössä toimiville työkaluille sekä toimintamalleille, joilla sinä otat elämän haltuusi eli elät sinunnäköistä, merkityksellistä ja hyvinvoivaa elämää.
Tehokkain tapa edetä muutoksessa..
Hyvät valmentajat tuntee siitä, että he saavat näennäisesti pienillä muutoksilla aikaan isompia tuloksia kuin oikeastaan asiakas osasi odottaa. Ja tästä syystä he ovat hyviä valmentajia..ja heidän alaisuudessaan saa tuloksia.
 

Tähän liittyen ajattelin, että käsittelen tässä historian ensimmäisessä Kohti omistajuutta-viikkoviestissä ehkä yhden tehokkaimmista työkaluista, joilla tällaisia panostusta suurempia tuloksia saa aikaan.

Mitä mieltä muuten sinä olet, onko hyvä nimi minun viikkoviestille/uutiskirjeelle? Kuulisin mielelläni sinunkin mielipiteen sen jälkeen kun olet lukenut tämän päivän viesti.

Asiaan, se työkalu.

No, sehän on Theory of Constrains eli rajoitteiden teoria eli suomalaisittain pullonkaulateoria.

Alunperin tämä teoria oli Eliyahu M. Goldrattin kehittämä johtamismetelmä organisaation suorituskyvyn parantamiseen, mutta siitä se on levinnut melkeimpä kaikille elämän osa-alueille. Ja ansaitusti.

Oletko muuten koskaan miettinyt, miksi jotkut teoriat pystyvät leviämään alkuperäisen toimintaympäristön ulkopuolelle ja jopa aloille joilla ei ole mitään samankaltaisuutta alkuperäisen kanssa?

Se johtuu siitä, että tällaiset teoriat työstävät universaaleja periaatteita eikä pelkästään kyseessä olevan alan spesifejä toimintamalleja. Ja jos tällaiseen periaatteeseen törmää, kannattaa sitä tutkia ja soveltaa omaan käyttöön juuri siitä syystä, että sen toiminta on osoitettu laajemmin kuin vain yhdellä alalla.

Tästä toisena hyvänä esimerkkinä 80/20-periaate eli Pareto-periaate, jonka kehitti italialainen taloustieteilijä Vilfredo Pareto tarkastellessaan Italian maaomistuksia. Tämä on minun toimintani taustalla olevista periaatteista yksi tärkeimmistä.

Mutta jätetään se nyt toiseen kertaan ja keskitytään asiaan.

Pullonkaulateorian perusidea on, että jokaisessa järjestelmässä on aina yksi tai muutama rajoittava tekijä, jotka estävät koko järjestelmän tehokkaan toiminnan. Näin ollen, jos tätä rajoitetta työstää, saavutetaan suurin mahdollinen parannus koko järjestelmän näkökulmasta.

Ikävä kyllä usein oman elämän laadun parantamisessa tai muutoksen toteuttamisessa lähdetään optimoimaan arjen ja elämän yksittäisiä osia ja vaikka tuloksia voi tulla, ne eivät useinkaan ole kovinkaan vaikuttavia kokonaisuuden näkökulmasta ja resursseja (tässä tapauksessa aikaa, rahaa, itsekuria jne.) ei käytetä tehokkaasti, koska ne jaetaan useamman toimintamuutoksen kesken.

Noh, miten pitäisi edetä jos haluaa käyttää pullonkaulateoriaa oman elämän laadun parantamiseen:

1. Mieti omaa arkea, toimintaasi sekä tavoitteitasi ja pohdi, mitkä kaikki tekijät tällä hetkellä rajoittavat sinun toimintaa, hyvinvointia ja merkityksellistä elämää

2. Kun olet listannut kaikki tekijät (ja usein niitä on kyllä jonkin verran), pohdi onko siellä sellaisia tekijöitä, joiden työstäminen vaikuttaisi selkeästi elämän muihinkin osa-alueisiin

3. Näitäkin voi olla vielä useampia, joten pistä tekijät järjestykseen mahdollisen vaikuttavuutensa mukaisesti (useampaan elämän osa-alueeseen vaikuttavat ylemmäksi kuin harvempaa vaikuttavat).

4. Katso mikä tekijä nousee kaikkein vaikuttavimmaksi ja olet juuri löytänyt omaa toimintaasi vahvasti rajoittavan pullonkaulan.

5.Tämän jälkeen päätä mitä pystyt tekemään tänään tai viimeistään seuraavan 24h aikana tuon rajoitteen työstämisen suhteen. Miksi näin nopeasti? Koska se pakottaa sinut valitsemaan brutaalin rehellisesti tarpeeksi yksinkertaisen ja helpon seuraavan toimenpiteen etkä siirrä toimintaa tarpeettomasti tulevaisuuteen.

6. Toteuta muutama viikko, katso mitä seuraa ja valitse seuraava pullonkaula-

Esimerkki Oman Elämäsi Omistaja-valmennuksesta:

- Vaikka valmennus ottaa interaktiivisten videoiden kautta huomioon yksilön arkea ja toimintaa, ei se silti pysty löytämään heti alussa kaikkien yksilöiden rajoittavimpaa yksilöllistä pullonkaulaa. Joten mitä teemme heti alkuun? Panostamme palautumiseen ja varsinkin uneen.

- Uni on kokonaisvaltaisin hyvinvoinnin ylläpitäjä ja kehittäjä, joka vaikuttaa niin psyykkisiin kuin fyysisiin tekijöihin.

- 60% suomalaisista työikäisistä kertoo, etteivät palaudu arjestaan. Ja se määrä ihmisiä, jotka eivät oikeasti hyötyisi pienestä lisäunesta, on äärettömän pieni. Joten uni on ehdottomasti varmin pullonkaula johon valmennuksen alussa kannattaa puuttua ja jonka kautta lähdemme heti vaikuttamaan positiivisesti koko arkeen

- Ja miten sen teemme? Lisäämme normaalin unirytmin alkuun tai loppuun 15 minuuttia. Tarpeeksi yksinkertainen ja helppo toimenpide, jonka kuka tahansa pystyy tekemään tänään.

Tuoko tuo toimenpide heti massiiviset tulokset? No totta kai ei, mutta aloitamme sillä ne pienet päivittäiset askeleet, joiden avulla ajan kuluessa poistamme unen rajoittavien pullonkaulojen listalta ja näin vaikutamme koko järjestelmään positiivisesti.

Muista: Jos jotain toimenpidettä ei jaksa tehdä säännöllisesti ja pitkäjänteisesti, ei pysyviä muutoksia pysty saavuttamaan.

Kun hyvä valmentaja löytää yhdessä asiakkaan kanssa muutaman tällaisen kriittisen pullonkaulan yksilön arjesta ja työstää niihin arkeen sopivat toimintamalli, tulokset ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Joten tässä sinulle pieni pohdinta viikonlopulle:

Mitkä voisivat olla sinun pullonkaulat?

Ja siinä oli historian ensimmäinen Kohti omistajuutta-viesti. Mitä mieltä olet, onko tämä sen tyyppinen viesti, joita voisit kerran viikossa lukea? Kuulisin ajatuksesi mielelläni, koska sinullehan näitä kirjoitan. Ja jos jaksat vastata, niin muista kertoa myös mielipiteesi tuosta nimestä! =)

Vääntö jatkuu,

Jone

Jos tarvitset päivittäisen motivaatiomuistutuksen, ota päivittäinen OEO-podcast seurantaan youtubessa

Kun olet valmis ottamaan talouden, arjen sekä elämäsi haltuun, voit kokeilla valmennustani ensimmäiset 30 päivää 10 eurolla!

Loading...
Kuuntele TFA Perusteet menestykseen-podcastia suosikkisovelluksessasi!
Seuraa TFA;n toimintaa muissa kanavissa!