LUE: Absoluuttinen minimi

Seuraava artikkeli on suora käännös päivittäisestä Oman Elämäsi Omistaja-podcastissa, jossa päivittäisen motivaation lisäksi tuon esille peittelemättä kaikki mahdolliset näkökulmat, työkalut sekä menetelmät, joilla sinä voit menestyä omassa elämässäsi eli saavuttaa pysyvän elämäntapamuutoksen.
Viimeisen kolmen vuoden aikana nuorten velkaantuneisuus on lisääntynyt 96%, johon muun muassa koronaviruspandemia on vaikuttanut. Nuorilla aikuisilla työttömyys on lisääntynyt pandemian alettua 21%. Erityisesti nuorilla ja yli 70-vuotiailla on vaikeuksia laskujen maksamisessa. (Perintäyhtiö Intrumin selvitys 2022)
 
Rahankäytön ongelmat ja velkaantuneisuus ovat lisääntyneet, ja voisin veikata myös yhden syyn olevan se, että halutaan pitää tietynlaista elämäntyyliä yllä. Tulot voivat olla vaikka mitä, mutta menot on jotain järkyttävää niihin verrattuna. Tämän takia minun mielestä myös talous on tärkeä osa oman elämäsi omistajuutta.
 
Aiemmin haastoin pohtimaan omaa suhtautumistasi rahaan, mutta nyt liikutaan kohti konkreettisempia juttuja. Ensimmäisenä haluaisin että selvität, mikä on tämänhetkinen tilanteesi eli selvitä tulot ja menot esimerkiksi verkkopankista. Niitä kannattaa tarkastella useammalta kuukaudelta, niin voi huomata mahdollisia "trendejä" ja sen, mihin ne rahat oikeasti kuluu.
 

Useimmiten tämän jälkeen aletaankin sitten karsimaan kuluja, MUTTA seuraavaksi kannattaa selvittää, mikä on absoluuttinen minimi, jolla juuri sinun arki pyörii. Voit karsia ajatuksen tasolla kaiken turhan pois, eli selvittää mikä olisi se summa, jolla selviät, vaikka asiat menisikin huonoon suuntaan. Nämä ovat henkilökohtaisia valintoja, jotka jokaisen pitää itse määritellä. Jollekin vaikkapa Netflix-tili voi olla todella tärkeä eikä kuukausittainen "turha" juttu, kuten taas jollekin muulle. Olen itse esimerkiksi laskenut, että voitaisiin luopua toisesta autosta, jos menisi oikein tiukalle.

"On tärkeää, että tiedät faktat, jotta voit tehdä päätöksiä niiden pohjalta, ja siten pystyt tekemään parempia päätöksiä sinun tulevaisuutta ajatellen."
Tuo absoluuttinen minimi kannattaa pitää mielessä, jotta voit verrata sitä nykyisiin tuloihin. Jos olet todella lähellä tuota lukemaa, kannattaa alkaa tekemään aktiivisia toimenpiteitä, jotta voit nostaa tuloja tai laskea kuluja - ennen kuin asiat alkaa menemään huonoon suuntaan. Jos haluat esimerkiksi rahaa säästöön tai puskuriin, niin mistä saisit sitä? Jos tilanne ei ole kriittinen ja tulot on minimin yläpuolella, on hyvä alkaa pohtimaan, kuinka paljon sitä "ylimääräistä" on ja mihin se menee? Tämän jälkeen voi tehdä tietoisia päätöksiä sen suhteen, miten sen ylimääräisen rahan käyttää. Jos pitäisi saada rahaa säästöön, niin tiedät jo, että pystyt tiputtamaan pois niitä ylimääräisiä kuluja ja säästämään rahaa niistä.
 
Tämä auttaa myös siinä, että pystyt vertaamaan myös mahdollista tulotasoa minimiin, jos vaikka haaveenasi olisi vaihtaa alaa tai muuten tiedät että, tulotasosi saattaisi tippua. Jos tiedät, että pysyt kuitenkin tuon kriittisen minimi pisteen yläpuolella, hommat rullaa vielä ihan normaalisti. Saatat joutua luopumaan joistain mukavuuksista, mutta arki pyörisi kuitenkin. Tämä mahdollistaa sen, että pystyt miettimään myös eri vaihtoehtoja tulevaisuudelle: esimerkiksi opiskelemista, matkustamista, työpaikan vaihtoa tai 80% työviikkoa.
 
On tärkeää, että tiedät faktat, jotta voit tehdä päätöksiä niiden pohjalta, ja siten pystyt tekemään parempia päätöksiä sinun tulevaisuutta ajatellen. Ne päätökset tehdään pieninä päivittäisinä askelina.
 
Vääntö jatkuu,
 

Jone

Kaipaatko päivittäistä motivaatiota ja työkaluja sekä menetelmiä menestyäksesi omassa arjessasi:
 
Seuraa minua Instassa:

www.instagram.com/thejounikorhonen

 

Loading...
Kuuntele TFA Perusteet menestykseen-podcastia suosikkisovelluksessasi!
Seuraa TFA;n toimintaa muissa kanavissa!