LUE: Kun jotain pahaa tapahtuu..

Seuraava artikkeli on suora käännös päivittäisestä Oman Elämäsi Omistaja-podcastissa, jossa päivittäisen motivaation lisäksi tuon esille peittelemättä kaikki mahdolliset näkökulmat, työkalut sekä menetelmät, joilla sinä voit menestyä omassa elämässäsi eli saavuttaa pysyvän elämäntapamuutoksen.
Kun jotain pahaa tapahtuu...
 

No niin. Vähän toinkin jo aiemmin Instagramin puolella esille tätä minun yrityksen tilannetta videoiden houstaamisen suhteen. Tilanne eskaloitu niiden kanssa, kun ennen maksoin vajaan 500€ vuodessa videoiden houstaamisesta, mutta koska nyt vien niin paljon kaistaa ja olen ylittäny rajan liian useasti, että heidän seuraava tarjous oli 7000€, joka pitäisi maksaa kahdessa erässä. Ja päätös pitäisi tehdä viikossa. Jos en tartu tuohon tarjoukseen, niin seuraavasta ylityksestä, joka tulisi tapahtumaan varmasti, he sulkisivat suoraan tilini ja näin ollen en saisi täytettyä kaikkia niitä sopimuksia, mitä olen sopinut. Nämä ovat juuri niitä tilanteita, mitä yrittäjyydessä tulee eteen ja elämässä ylipäätään väistämättä.

Joku on saattanut kuulla, että tykkään opiskella ja lukea armeijan johtamistyyleistä. Tämähän saattaa monia ihmetyttää, koska en kuitenkaan mikään sotahullu ole, mutta niissä kiinnostaa se, miten siellä saadaan yksilö äärimmäisen stressin alla tilanteessa, jossa kyse on elämästä ja kuolemasta, suoriutumaan toimintakykyisenä erilaisista jutuista. Jos sieltä pystyy oppimaan jotain tekniikoita, niin ne pätee varmasti myös normaalissa elämässä tietyssä mittakaavassa. Parhaita kirjoja mitä tästä aiheesta olen lukenut on varmaankin Jocko Willink:in "Extreme Ownership" ja "Dichotomy of Leadership". Tuosta ensimmäisestä kannattaa aloittaa, jos aihe yhtään kiinnostaa. Sieltä haluaisinkin nyt nostaa yhden jutun, jonka olen ottanut itselleni käyttöön jo vuosia sitten

Neljä välitöntä steppiä, jotka kannattaa tehdä kun jotain pahaa tapahtuu:

1. Detache, irrottaudu
2. Breathe/relax, rentoudu
3. Take a look around, katso ympärille
4. Make a call, tee päätös

"Irrottaudu, hengitä, katso ympärillesi ja tee päätös sen hetkisillä tiedoilla!"
 
1. Irrottaudu tilanteesta

Kun jotain epämiellyttävää tapahtuu, me ei voida hallita niitä tunteita ja ajatuksia, jotka vyöryy päälle. Jos me ei irrottauduta siitä tilanteesta, me vain reagoidaan eikä se aina ole paras toimintatapa. Jos on vähän pienempi hätä kyseessä, voi riittää jo pelkästään se, että kirjaimellisesti irrottautuu tilanteesta ottamalla askeleen taaksepäin. Armeijassa nostettaisiin kivääri ylös ja mentäisiin polvelle. Jos on isompi juttu, voi olla että pitää oikeasti lähteä tilanteesta jonnekin muualle. Jos elämässä on sattunut jotain isoa, niin voi olla hyvä lähteä vaikka viikonlopuksi miettimään asioita tai whatever, kunhan irrottaudut.
 

2. Hengitä

Meidän aivot on luotu toimimaan niin, että me reagoidaan nopeasti tilanteisiin. Mutta se ei välttämättä ole aina se paras tapa. Kun ollaan pystytty irtautumaan tilanteesta, niin yritä vähän rentoutua ja antaa aivoille aikaa funtsia. Aivojemme primitiiviset osat haluavat reagoida heti, mutta hengittelemällä saadaan myös kognitiivisia aivoja ja aivojen pintakerroksia katsomaan sitä tilannetta vähän järkevämmin. Armeijassa nostettaisiin se kivääri siis ylös, mentäisiin polvelle ja otettaisiin hengitystauko jonka jälkeen...

3. Katso ympärillesi

Kun me irrottaudutaan tilanteesta ja ollaan vähän pystytty rentoutumaan, silloin pystyy avaamaan sitä omaa näkökulmaa ja näkemään, mitä oikeasti tapahtuu ja mitä mahdollisuuksia tässä on. Sotatilanteessa voi olla, että keskitytään hyvin pieneen alueeseen vaikka ampumaan, mutta kun pystytään ottamaan askel taaksepäin ja hengittämään ja tarkkailemaan, nähdään paljon paremmin kokonaiskuva. Tämä pätee myös normiarkeen. Jos koet paniikkia tai ahdistusta, näkökulmasi kaventuu selviytymis-moodiin. Kun rauhoitut ja katselet hiukan ympärille, laajennat automaattisesti näkökulmaasi ja anna paremmat mahdollisuudet seuraavalle toimelle..

4.Päätä mitä teet

Sillä tiedoilla mitä sinulla sillä hetkellä on, tehdään päätös eikä mietitä liian kauan. En sano, että päätös pitäisi tehdä heti, mutta kunhan ei jää vellomaan päätöksettömälle ns. "harmaalle alueelle" jossa mitkään asiat eivät etene. Aina voidaan myöhemmin tulevaisuudesta katsoa, mitä kaikkea tekisi toisin nykyisillä tiedoilla tai taidoilla, mutta se on turhaa. Päätös tehdään mahdollisimman nopeasti nykyisillä tiedoilla, jotta päästään etenemään jonnekin suuntaan.

Kertauksena: irrottaudu, hengitä, katso ympärille ja tee päätös sen hetkisillä tiedoilla. Tämähän käytännössä tarkoitti minun tilanteessa sitä, että se soitto oli se pommi, eikä mulla nyt ole 7000€ pistää kahden vuoden sopimukseen. Joten sitten piti irrottautua hetkeksi, enkä miettinyt asiaa pariin päivään. Tuli tuttuja kylään, enkä keskittynyt tuohon ollenkaan. Vähän siinä hengittelyä ja rentoutumista, sitten katselin ympärille vaihtoehtoja ja tein päätöksen, vaikken voi olla varma onko tämä kaikista optimaalisin päätös. Mutta valitsin toimenpiteeni, ja sitten runttasin eteenpäin. Tätä myös opetan, koska tämä on vaan niin toimiva.

Jos työelämässäkin tulee jotain mikä herättää epämiellyttäviä tunteita tai ajatuksia, niin älä anna niiden primitiivisten aivojen reagoida vaan irrottaudu HETI sitä tilanteesta ja hengittele. Anna itsellesi aikaa kelata, mitä oikeasti tapahtui ja jäsentää tietoa. Voi ollakin, ettei tässä käynyt kuinkaan ja ei tarvitse reagoida juuri ollenkaan. Tai sitten voit katsoa vähän ympärille ja tehdä toimintapäätöksen. Se "harmaa tila" on aivan järkyttävän stressin tila, josta täytyy päästä nopeasti pois. Kun sitten lähdetään toteuttamaan sitä suunnitelmaa, niin sitten voidaan viilata sitä matkan varrella tarvittaessa. Tämä toimii niin elämäntapa muutoksessa, yritystoiminnassa, taistelussa kuin ELÄMÄSSÄ.

Vääntö jatkuu,

Jone

Kaipaatko päivittäistä motivaatiota ja työkaluja sekä menetelmiä menestyäksesi omassa arjessasi:
 
Seuraa minua Instassa:

www.instagram.com/thejounikorhonen

 

Loading...
Kuuntele TFA Perusteet menestykseen-podcastia suosikkisovelluksessasi!
Seuraa TFA;n toimintaa muissa kanavissa!