LUE: Sinun näköistä yrittäjyyttä

Seuraava artikkeli on suora käännös päivittäisestä Oman Elämäsi Omistaja-podcastissa, jossa päivittäisen motivaation lisäksi tuon esille peittelemättä kaikki mahdolliset näkökulmat, työkalut sekä menetelmät, joilla sinä voit menestyä omassa elämässäsi eli saavuttaa pysyvän elämäntapamuutoksen.
Tällä kertaa puhun yrittäjyydestä ja haluaisinkin nyt ensimmäisenä avata sitä minkälaisesta yrittäjyydestä puhun. En puhu yrittäjyydestä, jossa raha on päämotiivi tai missä sitä yritetään tehdä mahdollisimman paljon. En puhu start up-tyyppisestä yrityksestä, jossa luodaan tuote tai palvelu, tehdään siitä nopeasti iso ja myydään se sitten ulkopuoliselle toimijalle, mistä saadaan sitten sitä hilloa, jonka jälkeen tehdään niin sanottu exit. En puhu tämänlaisesta yrittämisestä, kun en ymmärrä niistä mitään, enkä tykkää puhua asioista joista en tiedä. En myöskään puhu sellaisesta yrittäjyydestä, jossa on paljon työntekijöitä ja muut tekee tavallaan sen päätuotteen hommat, ja sinä vaan manageroit ihmisiä.
 
Tiesitkö muuten, että yrittäjyys voi olla muutakin kuin terveyden, elämän, parisuhteen vievä juttu. Toki yrittäjyyteen kuuluu paljon työtä, mutta se voi myös tuoda erilaista arvoa ja merkityksellisyyttä arkeen ja elämään. Jos yrittäjyyttä ei ole suunniteltu kunnolla ja se ottaa vallan elämästä, kyllä, se voi syödä sun muuta elämää, niin kuin mikä vaan yliammuttu juttu, jos sitä ei ole suunniteltu ja toteutettu kunnolla. Näin voi käydä myös jos treenaat liikaa tai harrastat jotain juttua liian aktiivisesti. Sen jutun pitää olla sun hallinnassa eikä toisinpäin.
 

No minkälaisesta yrittäjyydestä sitten puhun? Yrittäjyydestä, jossa yritys perustetaan intohimojen jahtaamisen mahdollistamiseksi. Siten kaikki yrityksen tuleva kehitys ja muu tehdään pääsääntöisesti siitä näkökulmasta, että voit paremmin toteuttaa sun intohimoa. Se on vähän kuin harrastus ja siitä se voi sitten päätyä ihan mihin vaan. En sano, että rahan tekeminen yrittämisellä olisi väärin, mutta sen ei tarvitse olla päämotiivi.

Toinen juttu: en tarkoita tällä myöskään sitä, mistä inspiraatiolauseet muistuttaa. Siitä, että jos teet intohimosta ammatin tai intohimo-yrittäjänä uraa, et tee päivääkään töitä. Ei, en puhu siitä, koska olen itse tehny koko ikäni töitä alalla, johon suhtaudun intohimolla ja olen silti polttanut kynttilää molemmista päistä ja ollut lähellä burnoutia. Minulta löytyy myös elinikäiset muistutukset äänihuulista siitä, mitä seurauksia on kun tehdään aivan liikaa töitä. Siitä, että kun annetaan intohimon liekin palaa ilman, että sitä hallitaan millään tavalla. Kynttiläkin voi sytyttää tulipalon, vaikka siinä on vain pieni liekki. Minun tilanteessa oli lähellä se, että intohimon liekki olisi polttanut tulevaisuuteni pois. Puhun siitä, että intohimo vie meitä eteenpäin ja me halutaan tehdä jotain ja yritys mahdollistaa sen isommassa mittakaavassa. Aina kun kehitetään yritystä niin se mahdollistaa sen, että voidaan tehdä enemmän tai paremmin sitä, mihin me suhtaudutaan intohimoisesti. Syy siis miksi vien tällaista yrittämistä eteenpäin on se, että se voi tuoda lisäarvoa ja merkityksellisyyttä elämälle, kuten minun tapauksessa on käynyt.

 

"No minkälaisesta yrittäjyydestä sitten puhun? Yrittäjyydestä, jossa yritys perustetaan intohimojen jahtaamisen mahdollistamiseksi."
 
En missään vaiheessa perustanut yritystä siitä syystä, että haluaisin tehdä rahaa vaan halusin oppia lisää, kouluttaa ja valmentaa. Tottakai minulla on myös rahallisia tavoitteita esimerkiksi että puolisoni voisi tehdä lyhyempää työpäivää, jos haluaa ja jos hän niin valitsee. Yrittäjyys voi tuoda mahdollisuuksia ja olla sinun elämässäkin täydentävä tekijä. Pystyn omalla esimerkilläni näyttämään, valmentamaan ja opettamaan sitä, miten yrittäjyyttä voidaan tehdä mukavana ja hallittavana osana elämää. Minun tapauksessa se on mahdollistanut esimerkiksi oman kuntosalin. En olisi ikinä ostanut muuten vaan harrastuksena muutamia parin tonnin arvosia välineitä testatakseni onko ne hyviä ja olisi tehnyt niistä arvio videoita Youtubeen . Mutta yritykseni on mahdollistanut tämän ja totta kai lisäksi olen myös säästänyt niissä, koska teen sitä yrityksen kautta.
 
Yrittäminen on mahdollistanut sen, että pystyt nyt puhumaan sinulle. Se on auttanut luomaan kontakteja uusiin ihmisiin, joihin en muuten olisi voinut luoda suhteita. Ehkä auttamaan jossain ongelma kohdissa tai opettamaan uutta sellaisille, joilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin mitä minulla on ollut. Jos meistä seuraavat toistaa samoja virheitä kuin me, niin sillon me ollaan epäonnistuttu koska ihmiskunnan tulisi mennä eteenpäin ja jakaa tietoa mahdollisimman paljon meitä seuraaville, jotta me voimme kehittyä. Minun yritys mahdollistaa minulle sen, ja se saa aina hymyn huulille. Se on iso juttu ja toki se on myös taloudellisesti järkevää.
 

Tämä on sen yrittäjyyden pohja, mitä tuon täällä Oman elämäsi omistaja -tilillä esille ja se mitä ajatusmaailmaa ajan eteenpäin. Eli toistan: yritys perustetaan, jotta voit lähteä jahtaamaan järkevästi intohimoasi. Kun kehität yritystoimintaa eteenpäin, niin sen ajurina toimii se, että pystyt paremmin toteuttamaan sitä intohimoasi. Jos siitä tulee sitten päätoiminen työ, niin mahtavaa! Toisaalta esimerkiksi minulla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista tavoitetta työskennellä päätoimisesti TFA:ssa, koska myös toinen työni antaa paljon asioita mitä arvostan.

Kun multa on kysytty, miten jaksan tehdä noita yrityshommia, on helpointa selittää, että se on mun harrastus. Jotkut räplää autoja ja laittaa siihen hirveästi rahaa, jotkut maalaa tai mitä tahansa. Minulla on intohimoprojektina yritys, ja se miten paljon se antaa on se juttu. Ja tämän vuoksi kannustan siihen. Olen tehnyt paljon virheitä ja en halua että kukaan seuraajistani tai kuuntelijoistani toistaa niitä samoja virheitä esim. yritystoiminnassa.

Tämä kaikki on sitä, mitä haluun tuoda sulle tällä viikolla. Jos sulla on negatiivinen mielikuva yrittäjyydestä, niin pohdi mistä se on tullu. Yrittäjyyden mahdollisuuksia ja tapoja toteuttaa sitä on monia. Ei todellakaan ole pakollista raataa sen eteen aamukuudesta iltakymmeneen, vaan se yrittäminen voi pyöriä jossain vaiheessa siellä arjen taustalla. Esimerkiksi tällä hetkellä yritykseni suurimmat tuotot tulee siitä, että myyn jälleenkäyttöoikeuksia mun 2015-2016 tekemiin materiaaleihin. Toki aikoinaan olen tehnyt paljon hommia niiden materiaalien eteen, mutta tällä hetkellä en tee mitään niiden tuottaman rahan eteen. Teen pari kertaa vuodessa sopimuksen ja sieltä tulee liikevaihtoa.

Digitaalinen aikakausi mahdollistaa kummallisia juttuja. Hyvänä esimerkkinä se, että sinä maksat siitä, että minä puhun sinulle päivittäin Oman elämäsi omistaja -podcastin kautta. Toki sen pitää tuottaa sinulle jotain arvoa, muuten lopetat tilaamisen, mutta tämäkin on yritystoimintaa. Yrittäjyys voi olla tosi pieniä askeleita eteenpäin. Itse olen ollut sivutoiminen yrittäjä 2015 vuodesta lähtien ja hiljakseen rakentanut tähän pisteeseen ja tästä eteenpäin. En aio ottaa mitään lainoja tai muita vastaavia vaan teen ensin sen rahan, minkä pystyn sitten sijoittamaan takaisin yritykseen, jos näen sen tarpeelliseksi tai sitten voin nostaa sieltä jotain ulos. Sitä on nykyaikainen yrittäminen: se on mahdollistaja eikä elämänvoiman imijä.

MITÄ SINÄ pystyisit tekemään yrittäjänä? Entäpä jos se avaisi uusia ovia, mahdollistaisi muutaman satasen lisätulon tai toimisi B-suunnitelmana, jos työpaikka lähtee alta. Mitä kaikkea se voisi juuri SINULLE mahdollistaa?

Vääntö jatkuu,

Jone

Kaipaatko päivittäistä motivaatiota ja työkaluja sekä menetelmiä menestyäksesi omassa arjessasi:
 
Seuraa minua Instassa:

www.instagram.com/thejounikorhonen

 

Loading...
Kuuntele TFA Perusteet menestykseen-podcastia suosikkisovelluksessasi!
Seuraa TFA;n toimintaa muissa kanavissa!